Aixecada la prohibició de fer foc, fins dia 1 de maig de 2017


 

Dia 15 d’octubre acabà el  període que havia començat l’1 de maig, en què es prohibeix la crema de restes vegetals a les Illes Balears, per ser l’època de major perill d’incendi.

Aquests dies Mallorca, i Capdepera, sembla un gran fogueró amb un bon nombre de focs a foravila. Aixecada la prohibició tothom frisa per cremar les restes que fan nosa ala camps, acaramullats durant bona part de la primavera i l'estiu. De bon matí, segons les condicions meteorològiques, se confon el fum amb bancs de boira.



Ara se pot fer foc i cremar les restes de la poda, però cal tenir present algunes precaucions i estar atent als dies en que es prohibeix fer foc per motius climatològics, especialment pel vent. 

L'ús del foc forma part de la gestió agrícola, ramadera i forestal del nostre bosc i de les zones agro-forestals. També el necessari ús de maquinària a aquest tipus de zones requereix d'una regulació i una cura especial, ja que genera espurnes que poden provocar un incendi forestal.

De fet, una bona part dels incendis forestals amb causa accidental o negligent tenen el seu origen en aquest tipus d'ús del foc i en l'ús de maquinaria en zones d'alt risc. 

BONES PRÀCTIQUES.

Aquestes són les condicions que hem de complir per fer un ús del foc responsable:

1.- Les activitats amb maquinària seràn preferentment al matí. S'han d'evitar els dies de vent, i els dies més secs i calurosos.

2.- El metall de la maquinària pot colpejar amb pedres i produir espurnes. S'ha d'estar alerta.

3.- Els punts calents de cotxes, maquinària agrícola, segadores, etc,.. han d'estar allunyats de material vegetal fi i sec.

4.- Les cremes s'hauran de realitzar sempre en absència de vent. Preferentment al matí.

5.- A les cremes en àrea contigua de prevenció (a menys de 500 m de terreny forestal) en època de perill, haurà d'existir una distància mínima de 25 metres entre el lloc de la crema i el terreny forestal més pròxim.

6.- El foc haurà de ser contínuament vigilat, mantenint-se localitzat sempre que sia possible a través del telèfon de contacte indicat a la sol•licitud i sense poder deixar el lloc de crema fins que aquest quedi completament apagat.

7.- Es disposarà de mitjans preparats per una ràpida intervenció que permetin sufocar qualsevol conat d'incendi que es pugui produir.

 

En aquelles cremes on es necessiti un autorització administrativa, s'haurà de complir també amb el següent:

- Abans de la crema, s'haurà de comunicar al SEIB - 112 - l'hora de començament i l'hora prevista de finalització d'aquesta.

- La crema es realitzarà entre el dia X i el dia X. (a criteri del AMA que ho especificarà a l'autorització)

- La crema s'haurà de realitzar entre les X h i les X h i (a criteri del AMA que ho especificarà a l'autorització)

 

*Cal tenir en compte que en cas que s'atorgui una autorització, aquesta pot resultar en suspens per fenòmens meteorològics adversos o altres circumstàncies rellevants que puguin incidir en el risc d'incendi forestal (Resolució CMA de 28/10/09- BOIB num. 168 de 19/nov/09).