Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2142
Aprovats els pressuposts 2016,
                                       elaborats amb la participació dels partits de l'oposició



 
Important últim Ple de l'any, de l'Ajuntament, en què s'havien d'aprovar, o no, els pressuposts per a l'any 2016, entre d'altres qüestions, alguna de les quals també prou significativa. Ara ho veurem.

- Exp. Inter. Núm. 1/2015: Pressupost 2016

Els números exactes per a l'any que ve els podeu veure en un altre apartat d'aquesta publicació i, més endavant, també en farem una valoració. En aquesta crònica només hi farem dues pinzellades, per tal que us faceu una idea de per on van els trets.

Abans de res, el batle va justificar els comptes que duia a aprovació i posà l'èmfasi en el grau de compliment del nostre Ajuntament pel que fa a amortització de deute. Fins al punt que, pel que fa al deute corresponent al préstec per al pagament de proveïdors (ara amb un saldo pendent de més de tres milions d'euros), confia que, per a l'any 2019 ja sigui zero. Va dir, Rafel Fernández, que aquest era un deute que obliga a un pla d'ajust que condiciona molt l'activitat municipal, com ara la contractació de personal. El deute total del deute municipal està per sobre de 8'8 milions d'euros, amb un ritme d'amortització correcte.

 

Pel que fa a ingressos, en el proper any s'han fixat en poc més de 17 milions (sense comptar les contribucions especials per a dotació de serveis a cala Gat i a Son Moll de Baix), el gruix dels quals el trobam, com sempre, en l'IBI, amb 6'6 milions. Del total d'entrades, un 48% corresponen a impostos directes, com en el present exercici. El batle va insistir que, per a evitar sorpreses, el càlcul s'havia fet lleugerament a la baixa.

I pel que fa a les despeses, que assoliran els 16'9 milions,  també com sempre se'n duu la palma el capítol de personal, amb un 31% del total (un 14% per a seguretat i un 9% per a administració general), i un altre 31% per a compra de béns i serveis. Les inversions se'n van, bàsicament, a manteniment.

En les seves intervencions, els grups de l'oposició, de manera més o manco generalitzada i amb distints graus de complaença, expressaren la seva satisfacció pel fet que aquests siguin uns pressuposts que s'han posat damunt la taula des de zero i en què tots els partits han pogut fer les seves aportacions, la majoria de les quals han estat recollides. Els distints portaveus s'esmerçaren a deixar clares quines havien estat les seves propostes que havien estat acceptades. La més reticent va ser la representant d'Es Grup, que es va referir a uns pressuposts inflats, cosa que li va valer una dura rèplica per part del batle, el qual li va retreure que en les distintes reunions mantingudes no hagués fet cap aportació. Pere Fuster (MÉS) va expressar el seu dubte sobre sobre si aquesta apertura a la resta de grups, per part del PSOE, arriba per convicció o a causa de trobar-se en minoria, però, en qualsevol cas, també se'n va felicitar.

Hi votaren a favor l'equip de govern i el PP (en total 11), MÉS va abstenir-se, mentre que Guanyem i Es Grup hi votaven en contra. Quedaren, per tant, aprovats els pressuposts 2016.

 

- Exp. 1SS-14/2015: Bases de la convocatòria de treballador/a familiar amb caràcter laboral-temporal per cobrir vacants o substitucions a la plantilla de personal.

 S'aprovà per unanimitat.

  

- Modificació del capítol catorzè: “Animals”, de l'ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana en l'espai públic de Capdepera.

El regidor Javier García exposà la modificació d'aquesta normativa, llarga i detallada, en relació a la tienença d'animals. Va ser aprovada per unanimitat.

 
- Nomenament representants  de l'Ajuntament en el Consell de la Mineria.

El batle va proposar nomenar per a aquest càrrec la regidora Mònica Viejo.
Hi votà a favor l'equip de Govern més Es Grup. La resta es va abstenir. Per tant, quedà aprovat.
 

Exp. núm. 135AG/15: Resolució contracte obres: adequació, segellat i regeneració ambiental de l'abocador de residus sòlids urbans en el municipi de Capdepera.

Tots els partits es queixaren, no que l'equip de govern hagués pres aquesta determinació per posar fi al contenciós amb l'empresa COEXA, en relació a l'abocador de Son Terrassa, sinó pel fet que s'hagués deixat passar tant de temps. Manifestaren, els distints portaveus, que s'hauria d'haver donat aquesta passa abans, donat que hi ha informes que determinen el grau de responsabilitat de cadascuna de les parts.

S'aprovà amb el vot de l'equip de govern i de Guanyem, mentre que els altres grups s'hi abstenien.

- Exp. núm. 213AG/15: Proposta del grup municipal Guanyem Capdepera : “Apoyo para exigir una nueva ley reguladora del derecho a la vivienda que cubra las medidas de mínimos para hacer frente a la emergencia habitacional”.

Llegí la proposta Lucía Gutiérrez, de Guanyem, fent-se portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Detenguda exposició que, bàsicament, recull el dret constitucional a un habitatge digne i, per tant, rebutjant els desnonaments tal i com s'executen actualment. La portaveu del PP va expressar que les distintes administracions estan posant ja recursos de tota mena per fer front a les situacions de necessitat real, en matèria d'habitatge. Per part de l'equip de govern, el batle va manifestar la seva sorpresa que aquesta proposta hagués arribat per la via d'un grup de l'oposició, precisament ara que comença una campanya electoral. Una vegada acabat acabat el Ple, una representant de la Plataforma va intervenir per a explicar les raons de la proposta, i aprofità per a queixar-se de la intervenció del batle.

Guanyem,  Es Grup i MÉS hi votaren a favor i, per tant, s'aprovà. La resta, PP i PSOE,  foren abstencions.

           

- Donar compte de l'informe d'Intervenció sobre compliment del Pla d'Ajust.

La regidora d'Hisenda, Ivon Renaud, donà compte sobre l'estat de la qüestió, sobre la qual fa tota la impressió que s'està en el camí correcte.

- Precs i preguntes

PP:
- Estat gespa camp de futbol

- Cobrament de de 9.000 euros d'hores extra per part d'un funcionari. El batle explicà que estaven controlades i comprovades, que corresponien a vuit mesos de feina i que es generaven per la manca de personal.

- Polígon industrial: estat deficient arquetes i fanals

- Aceres autovia Joan Carles I

MÉS:

- Prec demanant agilirzar el Plec de concessió dels serveis de platges i salvament

- Carpa per Nadal

- Subrogació de la disciplina urbanística al Consell

 

Guanyem

- Local associació de veïns de Son Moll