Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2138

No és que ho diguem nosaltres, sinó que els mateixos regidors ens varen reconèixer que aquest havia estat, possiblement, el Ple més tranquil del que Guim de legislatura. Sigui per la proximitat de les eleccions, sigui perquè l’ordre del dia no donava per més, però el cert és que la cosa va discórrer de manera pausada i distesa.

Una vegada aprovades per assentiment les actes de les dues sessions anteriors, es va donar pas al primer punt previst a la convocatòria, referit a la signatura d’un conveni col•laboració entre la Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració del Govern de les Illes Balears i l'Ajuntament de Capdepera per al desenvolupament d'accions formatives dins el  marc del programa Alter. En va informar la regidora Maria Orts, per absència justificada de la titular d’Acció Social, Virginia Urdangarín. Va explicar que es tractava d’un programa adreçat a al•lots d’entre 14 i 16 anys, poc motivats pels estudis; aquests joves, a més de quatre hores d’estudis comuns amb la resta de companys, farien dues hores específiques amb una educadora de carrer i pràctiques laborals en empreses que es triarien segons les demandes dels mateixos alumnes. La regidora del PP, Maribel Vives, va expressar la seva satisfacció perquè s’hagués tancat aquests conveni, ja que, segons va dir, a la legislatura anterior ja havien treballat molt en aquest sentit. La proposta, per tant, es va aprovar per unanimitat.

Segon punt: Pla d'Acció Agenda Local 21 Capdepera-Declaració d'Eivissa. Una altra vegada Maria Orts, en aquest cas com a regidora de Medi Ambient, i ara per referir-se a la trobada que va tenir lloc el passat mes de novembre sobre les Agendes Locals 21. El compromís adquirit en aquestes jornades seria el reactivar l’Agenda Local 21 de Capdepera, un protocol de creixement sostenible del qual se’n va parlar molt en els seus orígens i que darrerament havia caigut en el més absolut dels oblits, si més no en l’àmbit de l’opinió pública.  I per segona vegada consecutiva, assistírem a una aprovació per unanimitat.

No va succeir el mateix amb el tercer punt, el que feia referència a la contractació d’un nou servei de recollida i transport dels residus sòlids urbans i gestió de la deixalleria en el nostre terme municipal. D’entrada, Maria Orts, de bell nou, va admetre que des que es va constituir el nou equip de govern el que s’havia fet havia estat continuar un treball ja iniciat a la legislatura passada, millorant-ne alguns aspectes concrets. A partir d’ara, del que es tracta és de treure a concurs el servei, per als propers vuit anys, d’acord a un plec de condicions totalment nou i molt més ambiciós. Segons la regidora, els objectius a assolir són tres: disminució de transferència de residus per a la incineració (mitjançant recollida selectiva), control de la qualitat del servei, i progressivitat en les taxes (penalitzant els que menys reciclin). El servei de recollida porta a porta s’estén a Cala rajada centre i a sa Pedruscada, i també es farà recollida selectiva a tots els grans productors, es trobin on es trobin. Maria Orts va ponderar els beneficis mediambientals que el nou sistema comportarà, explicant que l’augment de la despesa es veurà compensat, en part, per la disminució d’incineració.  Però tots els seus bons propòsits es varen quedar en això, en bons propòsits, després de la intervenció de l’oposició. Joan Ferrer no va entrar a discutir els possibles beneficis del nou servei de recollida de residus, sinó que es va centrar en un problema previ: els pressuposts per al 2008 encara no estan aprovats i, per tant, no hi ha una partida prevista per a tal despesa (1.328.000 euros), cosa que contravé la legislació vigent en matèria de pressuposts. En no haver-hi un pressupost aprovat, el que es fa és, automàticament, prorrogar el de l’exercici anterior, que per a la recollida de residus tenia una partida de 550.000 euros. A partir d’aquesta reflexió, Ferrer va proposar que la proposta de contractació quedàs damunt la taula fins que s’aprovi el pressupost per al present exercici. Maria Orts es va defensar a partir d’un informe favorable de l’interventor. En aquest moment, i davant la divergència de punts de vista, el regidor Sebastià Sureda va proposar que s’esperàs la presa de possessió del nou interventor i en tot cas convocar un ple extraordinari dins el mateix mes de març, ja amb un informe definitiu; mentrestant, la proposta quedaria damunt la taula. Joan Ferrer va agrair aquesta decisió ja que, segons va dir, no pretenia entrebancar la contractació del nou servei de recollida de residus, sinó que es complís amb la legalitat. Mateu Melis va renunciar a intervenir, tota vegada que es volia referir a aspectes concrets de la plica, cosa que farà segurament el dia en què es desbloqui l’entrebanc pressupostari i es pugui sotmetre a discussió aquest important servei municipal. Així, idò, va quedar ajornada l’aprovació, o no, del plec de condicions de recollida de fems. 


 I així, sense gaire renou, arribàrem als prec i preguntes. Joan Ferrer es va referir al tema de Gesa, i molt principalment al de la piscina municipal. Va debatre amb Pilar Gasull, la qual va informar que s’estava negociant amb l’empresa concessionària de l’explotació la rescissió del contracte. És a dir, es tractaria d’arribar a un acord i treure un nou plec de condicions que no resultàs tan lesiu per als interessos econòmics del municipi. S’està, idò, en fase de negociació, però es té molt avançat l’estudi econòmic que ha de servir de base per a la futura explotació d’aquesta infraestructura. Esperem que això vagi aviat, perquè si no la piscina serà vella abans d’estrenar-se.


 Mateu Melis, de la seva banda, es va queixar que la seva intervenció en els precs i preguntes del darrer Ple no quedàs gravada i no es pogués escoltar per mitjà d’Internet. Es va queixar igualment que no s’oferís en directe la roda de premsa en què l’equip de govern va comunicar la seva decisió en relació al problema de Gesa. Es va interessar per l’obertura de la residència de la gent gran, a la qual cosa va respondre Margalida Bover, fixant com a data prevista la del 8 d’abril, una vegada superades algunes petites deficiències detectades. Al regidor de Cultura, li va demanar si havia fixat alguna línia d’actuació o si tenia algun projecte important en marxa, i li va retreure la minsa programació teatral i d’exposicions; Rafel Fernández va dir que no pensava en grans esdeveniments sinó en la millora d’infraestructures i en una dinamització cultural feta dia a dia. El regidor de Cultura va explicar la reunió que s’havia tengut amb tothom que hi va voler assistir, respecte del tipus de programació teatral, i si no ho vàrem entendre malament va dir que s’incidiria més en el teatre “regional”, i aquest és un adjectiu que, francament, sense més, sona com a molt preocupant. Ja veurem. Va preguntar, Mateu Melis, per l’oficina municipal que s’havia promès públicament que s’obriria abans de final de 2007; Sebastià Sureda va dir que s’hi estava fent feina, però sense que quedàs molt clar ni quan ni on s’ubicaria aquest servei (si és que s’ubica...) El representant d’Es Grup es va interessar per la implantació de la TDT a Capdepera; També Sebastià Sureda en va donar informació, però sembla que la inversió per a la implantació de la televisió digital ja no l’haurà de fer l’Ajuntament sinó el Govern de les Illes Balears. Finalment va preguntar per la plantilla de la Policia Local, de cara al començament de la temporada turística, i Pep Gallego va dir que es trobaven cobertes totes les places, que són 28 policies, 6 oficials, 1 inspector, dos subinspectors i 7 policies turístics.


 I res més.  Bona nit si et colgues. Un plenari d’allò més civilitzat, dels que dóna gust d’escoltar. Sempre així.