Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 4527

Image

Les Matines de Nadal, arrelades en allò més profund de l'ànima dels mallorquins, són una celebració que, ultra els seus valors religiosos, ens connecta directament amb les nostres essències culturals. Ja sabem que arreu del món se celebra el naixement de Jesús, però la presència d'alguns dels elements particulars d'aquesta terra  fan de les nostres Matines un referent únic i original.

Evidentment, el cant de la Sibil·la, dins aquesta celebració, constitueix el bé cultural per excel·lència, irrepetible, tant pel seu origen antiquíssim com, precisament, per la seva pervivència. A Mallorca, la Nit de Nadal no s'entendria sense escoltar l'apocalíptica visió del món d'aquesta obra única.

Aquest any, les Matines, tant a Capdepera com a Cala Rajada, es varen celebrar a les 8 del vespre. Una bona hora, segons les opinions que hem pogut copçar, ja que permet que posteriorment la gent es pugui reunir en família o amb els amics i sopar tranquil·lament. Tant a una com a altra parròquia hi assistí un nombre considerable de feels, que gairebé ompliren els temples respectius.

A Capdepera, la Sibil·la la va cantar Caterina Barceló Orpi, i ho va fer de manera excel·lent, matisant perfectament cadascun dels passatges de l'obra. El seu germà, Miquel Àngel Barceló, va ser l'encarregat de proclamar el cant de l'Àngel. El sermó de la calenda, que d'uns anys ençà també s'ha incorporat a les nostres celebracions, el va predicar Andreu Recio Huesca. 

A Cala Rajada, la Sibil·la la cantà Bàrbara Femenies, com  ha fet en els darrers anys, i aquest és un autèntic regal de Nadal per als qui tenen el privilegi d'assistir-hi. Nosaltres, per a aquelles persones que no hi pogueren ser, oferim a el vídeo d'aquesta incomparable interpretació, a la secció "Arxius de so". Anau-hi i gaudiu-ne.

Image

Laura Loshuertos va ser l'Àngel de Cala Rajada, mentre que Frederic Sis predicà el sermó de la calenda.

A totes dues esglésies, lògicament, no hi mancà un variat repertori de nadales, interpretades per les corals parroquials respectives.