Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2224

Jornada dels marxaires de Jubilats per Mallorca a Capdepera














Jubilats per Mallorca iniciaren la segona etapa de la seva acció "Camins contra mentides" iniciada a Manacor que, després de visitar Sant Llorenç i Artà,
arribà dia 22 de setembre a Capdepera. Aquesta iniciativa pretén denunciar, segons el seu parer,  les mentides que el govern ens fa creure als ciutadans amb la complicitat dels grans mitjans de comunicació (Us adjuntam el manifest). També reparteixen un comunicat de la Fundació s'Olivar, de l'STEI i del GOB (en varis idiomes).
Aquesta ruta la fan completa en Jaume Bonet, Tomeu Amengual i Josep  Planas. Hi ha altres jubilats (i no jubilats) que s'afegiran en algunes etapes.



Des d'Artà vingueren per Na Maians i al Molí Vell els esperaven un grup de gabellins, que s'hi afegiren a la marxa. Entraren a Capdepera pel carrer Ciutat i repartiren informació per les cases i a la gent que hi trobaven al carrer, fins arribar a la plaça de l'Orient. A la plaça i sense aturar a descansar (vaja vitalitat que manegen aquest jubilats!) llegiren el comunicat i dirigiren unes paraules als presents. Entre els qui acudí a rebre'ls s'hi trobava el batle de Capdepera; Rafel Fernández, i els regidors del PSM, Pere Fuster i Antònia Ballester.



Després de l'exposició de raons i d'algunes intervencions dels assistents, un grup marxà fins a Cala Rajada i un altre quedà a la plaça de l'Orient.
El grup es tornà a reunir a les voltes de Can Creu d'Inca, que havien estat cedides per l'Ajuntament, per dinar i descansar. El menjar i beure va ser ofert per voluntaris.







L'Associació Cap Vermell els va fer entrega d'una serigrafia del 30 aniversari, com a recordatori de la seva marxa per Capdepera.



Devers les 17 hores marxaren de Capdepera amb un grup de gabellins que els acompanyaren fins el Coll des Vidriers, per a fer la segona part de l'itinerari que acabaria a Son Servera. 



La sortida de Capdepera es va fer amb un sol de justícia. 







Si voleu més informació us  podeu adreçar a  la web 
http://jubilats.balearweb.net/


Aquí teniu el comunicat de Jubilats per Mallorca, on expliquen els motius de la seva marxa pels pobles de Mallorca, el comunicat de la Fundació s'Olivar i un vídeo de la trobada a la plaça l'Orient.

Vídeo jornada d'Artà a Capdepera:
http://www.youtube.com/watch?v=DpbpeYVKiTk

"JUBILATS PER MALLORCA" ES DECLARA EN PEU DE GUERRA

Essent que el govern Balear, i ara també el partit que li dona suport en el Parlament, han romput el consens que hi havia en torn del grau d’exigència de coneixement de la llengua pròpia de les Illes Balears, l’associació “Jubilats per Mallorca” considera que és l’hora de reivindicar una situació de més justícia que la que suposava l’esmentat consens: és completament injust i colonialista que cap llengua tingui, en el nostre territori, un gru d’obligatorietat superior al grau d’obligatorietat de coneixement de la llengua pròpia dels autòctons, i això ja ho hem patit des de que farà aviat 300 anys, i per la força de les armes, es comença a perseguir la nostra llengua i a imposar-nos-ne una altra, amb períodes de més o manco virulència però de forma ininterrompuda. Així i tot el consens al que s’havia arribat en els darrers vint anys, tot i que manteni9a la situació d’injustícia abans esmentada, suposava un grau més rebaixat d’exclusió de la nostra llengua i permetia tenir un cert nivell d’esperança de recuperació de la normalitat del seu ús. Ara, que han romput el consens, trobam que no bastava, no hi volem tornar. Ara exigim que, d’acord amb la Declaració Universal dels Drets Humans, i d’acord amb l’especificació que en fa la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, la llengua catalana, aquella que col·loquialment coneixme com a mallorquí a Mallorca, com a Menorquí a Menorca, com eivissenc i formenterer a Eivissa i Formentera, i que l’Estatu d’Autonomia vigent reconeix com a llengua pròpia de les Illes Balears, tingui en el nostre territori el grau màxim d’oficialitat, i que la possible oficialitat o cooficialitat d’altres llengües pugui, si convé, igualar, però no pugui en cap cas superar el grau d’obligatorietat de coneixement de la nostra, ni dificultar ni suposar cap entrebanc al seu ús en cap àmbit, ni de la vida pública oficial ni de la relació amb les empreses privades establertes en el nostre territori, i que mentre en els continguts verbals de les emissores de ràdio i de TV que ocupen el nostre espai comunicacional no hi tingui, en conjunt, una presència mínima del 50 per cent, les emissores de propietat pública han d’emetre en la nostra llengua el 100 % de la seva programació. Entenem que qualsevol llei, constitucional o d’altra casta, que impedeixi o dificulti el recobrament dels drets lingüístics dels indígenes de les illes Balears, és una llei colonialista i que, per tant, ha de ser derogada, i que, en justícia, no es pot esgrimir com a argument per perllongar l’intent de genocidi lingüístic decretat fa 300 anys en base a “la fuerza superior de las tropas” i a la “victoriosa espada de Felipe V”, per fer servir les seves mateixes paraules, etnocidi que sembla que l’actual Govern Balear vol acabar de consumar. Contra aquest intent d’etnocidi i en defensa de tots els drets de la gent del nostre poble i de la la gent que enmig del nostre poble ha plantat tenda, des de la no-violència activa, ens declaram en peu de guerra.

Palma, 1 d’agost del 2012

 

 

NO MÉS EXPOLIS, NO MÉS ENGANYS

Estam patint la major estafa de la història. Aquestes darreres dècades els grans financers han aconseguit desregularitzar sistemàticament totes les normatives que, després de la gran crisi de l’any 1929, impedien una nova gran estafa-crisi com al que ara tenim. En això hi ha col·laborat els més grans polítics d’Occident. “No hi ha doblers”, ens diuen, i a continuació compareixen centenars de milers de milions per a rescatar, o simplement fer més poderosos, els grans bancs i tota la seva xarxa de poder econòmic. Aquesta gran “crisi” és la cara econòmica d’un inimaginable projecte occidental de dominació hegemònica global pensada per a que duri moltes dècades. Les agressions i les guerres de l’Afganistà, Ruanda, el Congo, l’Iraq, Síria, Líbia, etc., són la cara militar d’aquest projecte. Guerres d’agressió i terrorisme internacional per assassinar presidents i derrocar governs, són els mètodes que fan servir contra els països qualificats d’”estatx canalles”, d’”estats en fallida” o, simplement, de països “no democràtics”. En el nort, en canvi, en lloc de cops d’estat es fan “cops de mercat”. Tot aquest projecte d’expoli i sotmetiment dels pobles es fa en nom d’una globalització que pretén també, i al mateix temps, destruir les seves arrels històriques, culturals i lingüístiques. El nou imperi està ja conquerint el nord del Mare Nostrum (Grècia, Itàlia, Espanya, …) mentre arrana el sud (Líbia, Síria, …). I mentre passa això, els petits “emperadors” i els nous pirates tornen a desembarcar a les n ostres illes. Fins on els permetrem arribar en aquest expoli econòmic?, en aquest segrest de la informació i de la democràcia?, en aquesta destrucció de les nostres arrels?. No podem reconèixer la legitimitat d’un govern que ha enganat la nostra societat i que està incomplint sistemàticament allò que va anunciar abans de les eleccions. Té la mateixa legitimitat que les opccions preferents dels bancs amb les quals es va enganar els nostres jubilats i la gent senzilla que, sense poder acabar d’entendre el que firmava, es fiava del que li deien. Per això hem decidit dir “ja basta” i, des de la no-violència activa, declarar-nos en peu de guerra. No podem romandre en silenci devant tanta destrucció ni devant tant de sufriment dels nostres semblants sense trair-nos ni sense trair la Veritat i la Justícia.
Joan Carrero.- Fundació S’Olivar
http://www.youtube.com/watch?v=e1dqA2KQniM&feature=colike