Imprimeix
Categoria: Esports
Vist: 2071
Nou rècord:13 hores i 15 minuts. Ha navegat amb onades de més de vuit metres i ratxes de 40 nusos.
Sortí dilluns a les 7:00h del Club Nàutic de Palma. A les 13:30h passava pel far de Capdepera.



L'embarcació danesa fa història al circumnavegar l'illa en 13 hores i 15 minuts. L'anterior marca era vigent des de 2005 a 17 hores i 14 minuts. El VO70 de Joern Larsen ha navegat amb onades de més de vuit metres i ratxes de 40 nusos. Antonio Cuervas-Mons: "Mai vaig pensar que a la Mediterrània es poguessin donar aquestes condicions, però el vaixell i la tripulació han respost molt bé".

El VO70 Trifork, de l'armador danès Joern Larsen, ha destrossat avui el rècord de la volta a Mallorca a vela a l'aturar el cronòmetre en 13 hores, 15 minuts i 17 segons i superar en gairebé quatre hores la marca establerta pel maxi alemany UCA a el mes d'abril de 2005, quan va aconseguir circumnavegar l'illa més gran de l'arxipèlag balear en 17 hores, 14 minuts i 19 segons. Des de llavors s'havien produït quatre intents de rècord, però tots van fracassar per falta de vent o després de patir avaries.

El rècord de l'UCA ha durat gairebé 15 anys, però ha acabat sucumbint a el potencial tecnològic i humà de l'Trifork, guanyador de la Volvo Ocean Race de 2008-2009 amb el nom d'Ericsson 4, que ha aprofitat els forts vents de la tempesta Glòria per navegar a velocitats que en alguns trams han superat amb escreix els 20 nusos. La tripulació del vaixell danès ha estat formada per Joern Larsen, Kristian Wulf Andersen, Jens Dolmer, Aksel Magdahl, Pinacho Fructuós, Martin Hjortlund Shore, Peter van Niekerk, Antonio Cuervas-Mons, Pablo Arrarte, Luke Malloy i Jes Gram Hansen. Tots ells sumen més 20 voltes a el món.

El Trifork ha creuat la línia de sortida, situada entre el Portitxol i el Dic de l'Oest del Port de Palma, a les 7.00 hores i ha posat rumb a Cap Blanc amb dos rissos a la vela major i l'anemòmetre marcant 20 nusos de l'GEN. L'embarcació ha mantingut un bon ritme fins a doblar el Cap Salines, on ha hagut de allunyar-se de la costa a la recerca de vent. Allà ha realitzat dues virades abans de dirigir-se a Cala Rajada, al nord-est de Mallorca, punt on s'han registrat ratxes de més de 40 nusos. Les imatges de l'Trifork al seu pas pel far de Capdepera han confirmat que la tempesta Glòria ha replicat condicions similars a les de l'Oceà Sud, tal com havia assegurat el proer espanyol Antonio Cuervas-Mons, amb experiència en quatre voltes a el món.



La situació ha estat molt semblant a el pas de l'VO70 pel Cap de Formentor, el punt més septentrional de l'illa. El navegant, Aksel Magdahk, guanyador de la VOR de 2008-09 en aquest mateix vaixell, ha pres la decisió d'allunyar-se unes 15 milles de la costa nord. Una única trabujada ha situat a l'Trifork al canal entre l'illa Dragonera i Mallorca, on el vent ha amainat a no més de 10 nusos. A partir d'aquí, havent deixat enrere els trams més complicats de la circumnavegació, l'equip danès ha navegat "còmodament però amb la tripulació molt mullada" fins a la línia d'arribada, que ha creuat a les 20:15 hores.

Antonio Cuervas-Mons ha confessat sentir-se sorprès que es puguin donar condicions tan dures a la Mediterrània: "Hem tingut vents de 40 nusos i onades molt grans, feia molt temps que no navegava amb aquest temps, però el vaixell s'ha portat bé i la tripulació ha treballat a un gran nivell. Li agraeixo molt a l'armador i a l'Trifork que m'hagi convidat a participar en aquesta experiència ". Els moments més difícils a bord, ha explicat el tripulant de l'VO70, es s'han viscut a la zona de Tramuntana, amb onades que han superat els vuit metres, i en el través de Capdepera a Formentor, tram en què el vaixell ha donat "uns pots importants".

Nombrosos socis de Reial Club Nàutic de Palma i aficionats a la vela s'han congregat al port per rebre a la tripulació de l'Trifork. Emeric Fuster, president de l'entitat organitzadora, ha fet entrega a l'armador Joern Larsen d'un gallardet de club. El nou registre de l'Trifork es gravarà en una placa que, des de demà mateix, s'exhibirà en el marc de el quadre de l'artista Luca Monzani que presideix l'entrada principal de l'edifici social de l'RCNP.

Manu Fraga, director esportiu de club, ha reconegut que serà molt difícil superar la marca de l'Trifork: "És un crono realment increïble, només a l'abast de vaixells i tripulacions de molt nivell. Aquesta volta a Mallorca ha estat la més espectacular de la història , però els rècords estan per batre ".

Cuervas-Mons ha donat quatre voltes a el món en la Volvo Ocean Race (VOR) i sap el que és enfrontar-se a situacions extremes, però ha estat tot un desafiament donar la volta a Mallorca, un recorregut de tot just 175 milles teòriques en les que no només cal navegar amb temps dur sinó també 'negociar' les zones que queden al recer de l'illa.