Imprimeix
Categoria: Esports
Vist: 2136
Al nostre municipi, cap a l'any 1928, es varen començar a jugar els primers partits de futbol no federats



El primer partit de futbol del qual es té constància documentada a Europa es va celebrar al Batirse Park de Londres, l'any 1866, entre els equips del Sheffield i Londres, amb unes regles establertes anys abans a la mateixa capital d'Anglaterra. Dotze anys més tard, el 1878, el futbol entra a Espanya de la mà d'empleats i tècnics anglesos, amb la creació del Huelva Recreativo Club. Als Països Catalans hi arribaria a l'any 1898, quan alguns membres de les colònies angleses, juntament amb alguns catalans que havien residit a l'estranger, fundarien el primer equip català, el Palamós Club de Futbol.

En els últims anys del segle XIX, mariners anglesos el van començar a practicar en terres menorquines, més influenciades per la cultura anglesa. A Mallorca no va començar fins a principis del segle XX, el primer equip mallorquí va ser el Veloç Esport Balear de Palma, fundat l'any 1902, al qual van seguir, entre d'altres, l'Alfonso XIII en l'any 1916, que a l'any 1931 es convertiria en el C.D. Mallorca. Al 1921, el Club Esportiu Manacor es rellançaria definitivament.

Al nostre municipi, cap a l'any 1928, es van començar a jugar els primers partits de futbol no federats. Durant la guerra civil, entre l'any 1936 i 1939, es van deixar de jugar partits, ja que la guerra va dividir moltes famílies. Passats uns anys es van continuar jugant partits no federats, tots eren amistosos, i es van enfrontar moltes vegades Capdepera contra Cala Rajada. Capdepera tenia menys problemes per fer l'equip, ja que hi havia més joves per jugar a futbol que a Cala Rajada. Així va ser fins a l'any 1946, en què amb el nom d'Escolar es va fundar el club actual, en què es juntaren els al·lots de Capdepera amb els de Cala Rajada.

1933- Drets: Sebastià Sureda, Jaume Font, Tomeu Ruiz de sa Torre, Joan Melis, Toni Malater, Climent Prats. Acotats: Toni Covas, Biel Nebot, Sebastià Ruiz, Joan Sancho, Jaume Román.


1935 – Capdepera, 3 – Artà, 1

Alineació del Capdepera: Tomeu Mola, Esteva Enrique, Miquel Papa, Jaume Mercant (porter), Menorquí (?), Pere Mercadal, Pere Murta, Jeroni Maleter, Tomeu Roig, Jeroni de l'Orient, Gallu.

Van transcórrer una vintena d'anys jugant a futbol, amb partits amistosos, organitzant tornejos, en descampats on no hi havia arbres, senyalitzant terrenys no reglamentaris... Els al·lots, per divertir-se, feien grups i jugaven entre ells.

Aquells jovenets no coneixien el que era una pilota reglamentària i van començar a jugar amb el que trobaven semblant a una pilota, un bolic de pedaços, una carabassa... Jo record que de petit jugava amb unes pilotes de goma marca Gomila, eren com les actuals de tennis, les regalaven quan es compraven unes sabates.

Miquel Bestard

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Telèfon 696701715

Fotos de l'arxiu de S.Ferrer (Maleter)