Imprimeix
Categoria: Actualitat
Vist: 2712
L'exposició se pot visitar fins dia 27 d'agost


 

 Divendres dia 4 d’agost es presentà, al Centre Melis Cursach de Capdepera, el fons fotogràfic Gabriel Flaquer. Aquesta col·lecció fou cedida per la família Flaquer a l’Ajuntament de Capdepera el passat mes de setembre.

Gabriel Flaquer Terrasa (1937-2009) fou un gran empresari del sector turístic, immobiliari i de serveis, que des de molt jove va fer de la fotografia una activitat, que anava més enllà de l’afició, per la intensitat de la seva relació.

L’abast del seu fons fotogràfic ( devers 327.000 imatges),  fa que es trobi reflectit el bàtec de Capdepera des de l’any 1960 al 2007. Les seves fotografies són d’una gran qualitat tècnica, i al valor documental cal afegir la bellesa de les pròpies imatges. Recomanem una visita “amb temps” tant als amants de la fotografia com als qui vulguin reconèixer espipellades de la vida de Capdepera de finals del segle passat, ja que a més de les 70 fotografies exposades, hi ha dues projeccions amb centenars d’imatges.

 Home de gran formació acadèmica i preocupació social (fundador del grup d’acció social), això es manifesta de manera rotunda en el fons fotogràfic que ahir es va presentar.

La regidora Lorena Molinillo va donar la benvinguda amb unes breus paraules i donà la paraula a Maria Massanet que comentà alguns aspectes tècnics del treball realitzat amb el fons fotogràfic que es presentava. Recordà que aquesta presentació era un dels moments més importants de la seva trajectòria com a arxivera.
 

Per la seva banda el Batle de Capdepera, Rafel Fernández manifestà la seva gratitud vers la família i va assegurar que la preservació del patrimoni es una de les línees polítiques prioritàries del consistori que presideix.

Acabà la presentació na Juanita Terrassa, dona de Biel Flaquer, qui oferí paraules de record i d’agraïment als presents i a tots els qui han fet possible l’exposició.

L’equip tècnic de l’arxiu municipal a realitzat una tasca de escanejar, inventariar i classificar tota la documentació fotogràfica, la qual cosa permet per una banda posar la documentació a l’abast dels investigadors i estudiosos i per altre la possibilitat d’organitzar de forma periòdica exposicions monogràfiques sobre el tema: festes locals, sant Antoni, futbol, castell, actes polítics, paisatge urbà, paisatge rústic, fauna, flora...

 

L’exposició consisteix en una selecció de 70 imatges que s’han imprès a mes de dues projeccions de mes de 600 imatges cada una, la banda sonora que acompanya al visitant es la música que el fotògraf solia escoltar. S’ha d’assenyalar que les 70 fotografies impreses s’han realitzat amb unes acuradíssimes condicions tècniques i que el benefici de la seva venda es a favor de la Fundación Vicente Ferrer.

L’acte fou molt concorregut i al mateix assistiren molts de veïnats del municipi i una amplíssima representació dels diferents sectors empresarials on Gabriel Flaquer desenvolupà la seva tasca professional.

 
L’acte acabà amb un buffet servit al carrer Fondo. 

 

FONS FOTOGRÀFIC  Gabriel Flaquer Terrasa

Postals de una vida

Del 4 al 27 d’agost, inauguració a les 20.30

Centre Melis Cursach de Capdepera 

 

Sempre et record amb una càmera a la ma… o més d’una
per Nicolau Terrassa Solé

Et record amb la mirada desperta, atenta a tot el que passava, l’autor de la memòria  gràfica de la família. No del retrat formal dels festius, sinó de la nostra vida quotidiana: a casa del padrins, a “Villa Uruguay”, jugant amb els cosins, les festes familiars, les matances...

Avui, 40 anys més tard, admiro la sensibilitat que transpiren les imatges de la meva infància, l’habilitat per retratar els caràcters, per ressaltar la bellesa i la delicadesa del dia a dia. Què afortunats som per aquest llegat!

 

La càmera era una part més del vestuari. I essent una persona de caràcter social i amant dels viatges, retratares la vida de tota una generació, tot el que passava allà on eres. La teva mirada reparava en detalls per altres insignificants com la bellesa de les flors del camí, dels paisatges, però especialment enfocaves a les persones i com vivíem.

 
La teva visió del mon sensible i afectuosa, enriquida per la tècnica impecable d’un mestre que no deixà mai d’estudiar, i de moltes hores de treball a l’estudi per perfeccionar les imatges, ens deixa records impagables. Admiro les sèries en blanc i negre dels viatges al sud d’Espanya a finals dels 60 , la interpretació que feres de les carreres de cavalls per Sant Bartomeu, les fantàstiques imatges de les capitals visitades, i molt especialment els retrats de la teva estimada i preciosa model predilecta.
 

Segueixes present  a les nostres vides tot i que passen el anys. I no sols per les fotografies. Et veig sovint quan enfoco la meva càmera, quan recordo els teus consells a la taula de la cuina, quan retrato a la família, ...Et veig sovint i em sembla que encara ens envoltes amb un ull aclucat i l’altre sobre el visor, tirant una foto rere l’altra.

Nicolau Terrassa Solé