Imprimeix
Categoria: Actualitat
Vist: 2066
Davant les dades que parlen de 26,4 milions de passatgers per aquest estiu, i amb una oferta de places d'allotjament totalment descontrolada pel lloguer turístic d'habitatges, la saturació és inevitable. I de la saturació al col·lapse només hi ha una passa. 


El GOB no celebra en absolut la informació de temporada turística històrica i rècord per Mallorca i les Illes. Ans al contrari, abordam aquesta situació amb preocupació perquè la Conselleria de Turisme no ha posat encara damunt la taula solucions i debats que ja haurien d'haver estat una prioritat després de la saturació de l'estiu passat, el descontrol de la capacitat d'allotjament vinculada a l'oferta de lloguer turístic d'habitatges legal, però sobretot il·legal, i davant dels precedents de la situació que fa uns anys ja que viu Eivissa (escassesa de recursos hídrics, descontrol dels lloguers turístics provocant problemes d'accés a l'habitatge, precarietat laboral al sector hoteler, etc.) Els habitatges de lloguer turístic, la clau del creixement, totalment descontrolat.

Enguany, a Mallorca es preveu un increment de més del 16% de passatgers. Tot i el «el regal» de la legalització de places hoteleres (unes 7.000 aproximadament que se sumen a l'oferta) i les places de més que també s'han regalat als hotelers via llei Delgado (només a platja de Palma, pot suposar més de 3.000 places noves hoteleres) l'oferta hotelera està ja completa, i encara no sabem com es resoldrà la regulació dels lloguers turístics d'habitatges, que són la clau per a poder «absorbir» - al menys des del punt de vista d'oferir un llit – tot aquest allau de turistes.

Sense limitacions als hotelers per a noves places, i sense regulació de les il·legals de lloguer d'habitatges, tornarem a tenir un estiu on tot s'hi val, i ara mateix, no podem ni tan sols garantir que tendrem els recursos hídrics suficients per abastir les necessitats que generarà aquest desbordament de turistes que saturaran infrastructures, serveis (lloguer de vehicles, recollida de residus, etc) i espais.

El debat i les mesures no haurien d'arribar després del col·lapse. És urgent una regulació de la capacitat d'allotjament turístic (hotelera i habitatges, especialment plurifamiliars, encara al limbo) i és necessari establir ja mesures de limitació d'afluència turística en funció de la capacitat de càrrega dels espais i del territori en general. Feim tard i un impost de turisme sostenible no ens ho arreglarà. Calen mesures urgents de regulació i de contenció. I des del GOB apel·lam a la Conselleria de Turisme a abordar amb urgència la problemàtica que ens vé al damunt aquesta temporada i que no arreglarà el cobrament d'un impost turístic als passatgers que arribin, sigui com sigui, a aconseguir un llit a les illes.