Altres clapers gabellins  

 
  Acabo de llegir la narració que fa Joana Gomila de la seva “trescada” per Sos Sastres i Canyamel, la qual cosa m’ha donat peu per a escriure sobre una anècdota que, en certa ocasió, em va contar el meu oncle gabellí, Pere Joan, protagonitzada per un capdeperí, arran del comentari de Joana, a la qual no tinc el gust de conèixer , sobre els cíclops del Claper del Gegant.

 ___” En Ramon d’Espenyafort, gendre de l’amo en Biel Pentinat, --- em contava l’oncle Pere  --- en certa ocasió , per devers la platja de Canyamel i per dins les Coves de s’Ermità,  va  veure, amb els propis ulls com es passejava (encalçant uns “homeniqueus”) un enorme gegant, amb un sol ull al front. Jurava i perjurava en Ramon, de tan segur que estava,  que això havia succeït i de que no molt lluny hi havia uns fotògrafs que ho retrataven tot. Molta gent feia befa del que contava en Ramón i ell s’emprenyava.”

 __” Un vespre se'n va anar al Teatre de Capdepera a veure una pel·lícula sobre les aventures d’en  “Simbad el marino”, i quina no va ser la seva sorpresa quan va veure sorgir de la pantalla el gegant d'un ull que ell havia vist per Canyamel i les Coves! El va reconèixer tot d’una i més quan va veure al cìclop encalçant els mateixos homenets que havia vist en persona a la platja. Manco mal que al cinema s’hi trobava en Toni Tous, conegut com a “Toni Gordo”, a qui vàren aplaudir tots els assistents a la funció, ja que era aquest – un home alt i gruïxat del poble  – qui anava amagat, com a “extra” del film, dins l’immens “home de bulto” que feia de gegant.

  En Ramón d’Espenyafort va restar ben fotut, el pobre. I encara roman amagat…”

 ELS  CLAPERS.-  Existeix un altre claper, més amunt de s’Alzinar de ses Escoles, a Capdepera, el talaiot del Molí, veïnat de la carretera d’accés al ràdio-far d’aviació de sa Cova Negra. L’anomenaven “claper dels morus” i fins que, des del carrer del Port no es va habilitar una travessia amb el nom de carrer d’es Claper, que porta just al talaiot – com ens contava en Biel Talaia, que tenìa un xalet allà d’alt – no desaparegué del nom l’afegitó “dels  morus” . Uns alemanys varen construir sobre el claper la seva residència, conservant  l‘antediluvià “molí de sang”, i mai se'n tornà a parlar, malgrat que molts d’estudiants gabellins, amb el mestre Antoni Flaquer Reynés “Solleric" amb el qual vaig anar a classe dos anys, abans de partir cap a Palma, passàssim molts de capvespres en aquell putxet.

  Si un vol atracar-se a l’altre Claper, el del Gegant, ho ha de fer des de Capdepera, ja que si prové de Son Servera, Sant Llorenç o Manacor, per exemple, el rètol informatiu que assenyala per on accedir-hi no es veu, ja que no n’hi ha. I, a més, es pot passar de llarg quan un es trobi a l'indret, ja que, desprès de la suor i els doblers que va costar l’endreçament del poblat, el càrritx, la brossa i, especialment - a l’actualitat -, les retallades dels pressuposts, han engolit les meravelles que encobeeix el claper.

  La visita al Claper d’es Gegant – procurau que aquest, el gegant,  dormi o se n’hagi anat a pescar per sa Cova dels Albardans - comença al sector sudoest del poblat, fora de la murada i l’itinerari segueix el camí que la voreja.

  ”S'ha de pujar als murs i s’ha de saber on es trepitja, ja que hi ha molts de llocs tapats per la vegetació  i la garriga d’ullastre”, em recomana l’amu en Miquel, cosí de l'oncle Pere Joan,  garriguer de s’Heretat. ”Jo ja estic retirat, però no m’agraden els accidents per aquesta muntanya, és com si fos ca nostra…”, sentencia.

Paula Valls Fuster

                                                                                     Portalet / Menyspreu electoral

25.05.2019
Menyspreu electoral

A tu, benvolgut lector o lectora t’han menyspreat electoralment. Sí, a tu. El PSOE de Capdepera, Unidas Podemos i El pi-Es grup.

Història del C.E. Escolar /68/

23.05.2019
Temporada 1995-96 (1)

   

Primer equip de Benjamines F-7. Drets: Martí Bisellach, Fernando D. Martínez (entrenador), Alberto Moreno, Pau Vives, Juan Zarallo, Francisco Jimene, Pauli Faba, Jeroni Adrover (2n entrenador).Acotats: Xisco Uceda, Guillem Danús, Tomeu Moll, Agustí Nebot, Jaume Faba, Alfonso Meca.


Debat eleccions municipals 2019 a Capdepera ràdio

23.05.2019
Debat amb els cinc candidats i candidates a la batlia de Capdepera  2019.


Cap Vermell el volgué retransmetre en directe a través de video en streeming i l'equip de govern s'hi va negar en una actitud que diu molt poc de la seva qualitat democràtica.

EL RSK guanya al XXVIII del Trofeu internacional de Judo Renshinkan

22.05.2019
Els amfitrions aconsegueixen la major puntuació al trofeu Internacional de judo Rhesinkan, disputat a Es Figueral


Mercadona contracta a 9.000 persones per a la campanya d’estiu de 2019

22.05.2019

La companyia amplia la seva plantilla de maig a setembre per respondre a l'arribada de turistes i mantenir l'excel·lència en el servei

Tot inclòs. Una reflexió sobre el turisme a les Illes

25.05.2019
L'associació cultural Cap Vermell ha col·laborat en fer possible aquest documental.

"L'endemà de mai" presenta a Son Macià, amb la participació de Pere Orpí

20.05.2019
36 anys després de l'estrena al Centre Parroquial de son Macià es torna a projectar el llargmetratge d'Antoni Riera al mateix lloc.


Gustavo, de Capdepera al món...

18.05.2019
Video amb precioses vistes aèries de Daniel Macarro 

Porra electoral 2019. Els resultats

24.05.2019

PARTIT                            Núm REGIDORS 

 

PD            
JAOD 
EL    
RHB CERVI JLMC JC   LLN  FD VM FMT   MF  MM PG MC    
PP

4 4 3 4 3 2 2 3 3 4  3  2  3  3  2    
PSOE

6 7 7 6 7 6 7 9 7 5  7  7  6  7  9    
Es Grup-El PI

2 1 1 2 1 1 2 1 2 2  1  2 2 1  3    
MÉS-APIB

4 4 5 4 5 6 3 3 3 5  5  5 6   5  2    
PODEMOS-EUIB 1 1 1 1 1 2 3 1 2 1  1  1 0  1  1    

  SR   P Xc   Mr MITOS  MP     
PP

 3   2  2  3  2 0 4  3 2    
PSOE

 7  10 9  8  8    
Es Grup-El PI

 1  2 1  1 1 1 3  3 2    
MÉS-APIB

 3  5    
PODEMOS-EUIB 0 1 1  0  2  1    

 
  JG PC ESTER MB AS mb2                      
PP

2 3 3 2 3 2                      
PSOE

 10  9 9 9 9 8                      
Es Grup-El PI

 1   1 0 1 1 1                      
MÉS-APIB

 3 4 4 5 4 5                      
PODEMOS-EUIB  1  0 1 0 0 1                      

Publicitat

 La pizzeria CAN TOMÀS romandrà oberta aquest hivern, fins al 31 de desembre. Podeu venir a degustar les nostres especialitats, a la plaça dels Mariners, o us les podem servir a domicili.

D'altra banda, comunicam als nostres clients que la TABERNA IBÉRICA roman tancada per vacances.El mercat medieval en vuit minuts

23.05.2019
Preciós video de Daniel Macarro

MERCAT MEDIEVAL 2019 - 4 - El mercat és obert!

18.05.2019
Inauguració, menjar i espectacles


MERCAT MEDIEVAL 2019 - 3 - El pregó: Mari Germa Melis

18.05.2019
"A mi m’agrada pensar que el gentilici de 'gabellins', que duim tots els que som de Capdepera, també fa referència a persones unides i agermanades per una causa comuna".

Eleccions municipals 1979

22.05.2019


ELECCIONS MUNICIPALS. MARÇ 1979

Infracròniques republicanes (7) Símptomes de degeneració monàrquica

22.05.2019

Símptomes de degeneració monàrquica

Retrobar-se com a home actual

20.05.2019
Mélanie Perpiñá del Campo 

Psicòloga i terapeuta

En els últims temps, s’està donant molta rellevància, a través dels mitjans de comunicació, a la lluita feminista que la societat està portant a terme per tal d’aconseguir la igualtat real entre homes i dones.  Moltes vegades mal interpretem aquest moviment feminista pel simple terme que s’utilitza. Però de fet, tant homes com dones hi tenen un paper clau i important, ja que els rols estan canviant i la igualtat de gèneres ha afectat no només a les dones, sinó també als homes.

Avui, m’agradaria centrar-me en el rol masculí, a vegades a l’ombra en aquest moviment social present.

 

Pudir com a carn de xinxa

12.05.2019

No sé si la dita és molt canònica o no. Crec que la vaig sentir a dir a ma mare. He fet un mínim rastreig per internet i no l’he trobada així, però sí amb alguna variació: «esser més xerec que carn de xinxa». La volatilitat social, aquest intens i continu canviar de parers, no fruit d’una reflexió assenyada, sinó més aviat de l’oportunisme en el pitjor sentit de la paraula fa que passin aquestes coses, el que despús ahir era bocatto di cardinale, ara és pesta cernuda.

Una mica li ha passat a Vox. Fins fa quatre dies era la vedette de la política espanyola pel flanc de l’extrema dreta. Marcava paquet. Com un defensa ho fa amb el fora de joc, marcava la línia on s’havien d’arrenglerar els que volien ser pulcres i perfectes. L’anticatalanisme havia agermanat Vox, C’s i PP. L’anticatalanisme i el tufet del franquisme més ranci representat per l’amor i la devoció a les despulles del dictador. Fins i tot, en coses aparentment innòcues i que mai no han preocupat la dreta – per exemple el feminisme- miraven d’agradar-se els uns amb els altres. I evidentment, qui marcava la línia era Vox. Era l’entremaliat que gosava dir allò que els altres no s’atrevien a piular.

Acaba de llegir l'article clicant damunt la icona: